Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΙΣ ΗΜ/ΝΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΕΚΑ.

 Εκτός απροόπτου η ημερομηνία που θα καταβληθούν οι τακτικές πληρωμές των επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ (αντί την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα) θα είναι η 20/12 , μαζί με τις έκτακτες καταβολές των επιδομάτων που πληρώνονται από τον ΟΠΕΚΑ (ή αλλιώς <<επιταγή ακρίβειας>>) Αναλυτικότερα, στις 20/12 θα λάβουν τις ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ του μήνα Δεκέμβρη οι πιο κάτω κατηγορίες: Επίδομα Στέγασης /Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ) /Επίδομα στήρηξης τέκνων (Α21) / Αναπηρικά επιδόματα /Επίδομα Ομογενών/Σύνταξη ανασφ. Υπερηλίκων ν. 1296/1982/Επίδομα Κοινωνικής Αλληλ. Υπερηλίκων/Επίδομα Γέννησης /Ορεινών Μειονεκτικών περιοχών /Επίδομα Αναδοχής. Την ίδια ημερομηνία θα λάβουν την ΕΚΤΑΚΤΗ ΠΙΣΤΩΣΗ λόγω Χριστουγέννων (ή αλλιώς <<επιταγή ακρίβειας>>) οι δικαιούχοι που θα δείτε εδω:       https://epidomata-koinal.blogspot.com/2022/09/to-neo-ektakto-e.html  

Ο ΟΑΕΔ φέρνει Ποινολόγιο για κατηγορίες ανέργων.

 Ποινολόγιο για τους ανέργους που δεν πληρούν τους όρους ώστε να είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες του ΟΑΕΔ δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να επανακαθοριστούν οι δικαιούχοι των παροχών του Οργανισμού, καθώς και του επιδόματος ανεργίας. Στόχος είναι να γίνει η απαραίτητη «εκκαθάριση» τ ου μητρώου του Οργανισμού, ώστε να περιοριστούν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι, καθώς εκτιμάται ότι αρκετοί δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί. 

Υπάρχουν άλλωστε παροχές (επιδόματα,ελεύθερη μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ΚΟΤ ρεύματος ,μείωση ή απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ κλπ) που αξιοποιούνται από τους ανέργους, με ορισμένους εξ αυτών να μην πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις και κριτήρια.

Ουσιαστικά, θα υπάρχουν ποινές που θα φτάνουν μέχρι και στην αφαίρεση ορισμένων παροχών του Οργανισμού προς τους ανέργους ,αν οι τελευταίοι δεν αποδέχονται τους συγκεκριμένους κανόνες εύρεσης εργασίας που θα θεσπιστούν. 

Σε κάθε περίπτωση, δεν τίθεται θέμα μείωσης του επιδόματος ανεργίας ή αλλαγής προς το χειρότερο των υπόλοιπων παροχών που ήδη υπάρχουν. Όμως εξετάζεται ο τρόπος, μέσω της εφαρμογής ενός τέτοιου «ποινολογίου», κατά τον οποίο θα πάψουν να καρπώνονται οφέλη όσοι δεν τα δικαιούνται.

Σε αυτό το νέο «μοντέλο» στήριξης των ανέργων ξεχωριστή θέση θα έχει η κατάρτιση. Με στόχο την απόκτηση δεξιοτήτων, οι άνεργοι θα υποχρεώνονται να περνούν από διαδικασίες κατάρτισης. Σε περίπτωση που δεν αποδεχτούν κάτι τέτοιο, τότε θα ενεργοποιείται το ποινολόγιο, που πρόκειται να θεσμοθετηθεί.

Ανάλογη διαδικασία ποινών θα υπάρχει και στο ενδεχόμενο που προταθούν στον άνεργο συγκεκριμένες λύσεις για την εύρεση εργασίας και εκείνος αρνηθεί. Ουσιαστικά, οι όποιες ποινές θα προκύπτουν εάν η όποια άρνηση από την πλευρά του ανέργου είναι επανειλημμένη, όσο και αδικαιολόγητη.(Μετά από τρεις αρνήσεις για θέση εργασίας κατάλληλη για το εργασιακό του προφίλ,τον προηγούμενο μισθό του και τον τόπο κατοικίας του).Επίσης, ανάλογη ποινή θα υπάρχει για άρνηση συμμετοχής σε δράσεις κατάρτισης. 

Ποινές θα περιμένουν και όσους θα διαπιστώνεται ότι βάσει συνολικού ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στο μητρώο του Οργανισμού. Η εν λόγω παρέμβαση θα αφορά κυρίως τους μακροχρόνια ανέργους, καθώς εκεί έχουν εντοπιστεί ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις πολιτών που δηλώνουν ότι δεν εργάζονται, αλλά την ίδια στιγμή το εισόδημά τους είναι υπέρογκο! Για παράδειγμα, βρέθηκε ζευγάρι που έχει πάνω από 10 χρόνια στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, αλλά μόνο πέρσι είχε δηλώσει εισόδημα στα επίπεδα των… 130.000 ευρώ!

Υπολογίζεται ότι στο σύνολο των 570.000 εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων περίπου 40.000 είναι εκείνοι που πρέπει να διαγραφούν. (Βέβαια, οι άνεργοι που βρίσκονται χωρίς δουλειά πάνω από ένα έτος δεν έχουν σημαντικές παροχές για να καρπωθούν. Ακόμα και αυτό το επίδομα μακροχρόνια ανέργων χορηγείται με όριο εισοδήματος τα 10.000 ευρώ.)

Όμως, ακόμα και έτσι, στο υπουργείο Εργασίας έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία «εκκαθάρισης» του μητρώου, ώστε να παρουσιάζεται όσο γίνεται πιο ακριβής εικόνα για την ανεργία στη χώρα.( Άλλωστε, έχει γίνει στο παρελθόν αντικείμενο σχολιασμού η τεράστια διαφορά που καταγράφεται ανάμεσα στα επίσημα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα μέσω της ΕΛΣΤΑΤ και στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ.)



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψηφιακή Μέριμνα. Β' κύκλος αιτήσεων.

 Από σήμερα  Πέμπτη 10 Ιουνίου ως και 30 Ιουλίου θα μπορούν οι δικαιούχοι του δεύτερου κύκλου να κάνουν τις αιτήσεις τους.   Επειδή υπάρχει μια παρανόηση ως προς τα ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ για τους δικαιούχους, να τονίσουμε πως τα κριτήρια παραμένουν ίδια με αυτά του πρώτου κύκλου  και ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ. Αφορούν σε όλους τους δυνητικούς  δικαιούχους ακόμα κι αν δεν είναι εγκεκριμένοι δικαιούχοι του επιδόματος (δλδ για τους όποιους λόγους δεν υπέβαλαν αίτηση το 2020) Θυμίζουμε πως δικαιούχοι είναι οι οικογένειες με ισοδύναμο εισόδημα ως 6000 ευρώ στην τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση που λήφθηκε υπόψη για την αίτηση Α21 του 2020 και  που ανήκουν στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία του επιδόματος (70 ευρώ / μήνα /παιδί)  Όσοι απορρίφθηκαν λόγω εισοδήματος στον πρώτο κύκλο δεν δικαιούνται να αιτηθούν ξανά. Επίσης, όσοι οριστικοποίησαν την αίτησή τους  χωρίς να ζητήσουν επανεξέταση και απορρίφθηκαν για οποιονδήποτε λόγο, ούτε κι αυτοί δικαιούνται να αιτηθούν ξανά.  Υπενθυμίζουμε πως ωφελού

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το φοιτητικό επίδομα στέγασης.

  Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις θα υποβάλλονται για το  φοιτητικό επίδομα  έως και την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας, στην ειδική εφαρμογή  stegastiko.minedu,gov.gr Προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα, να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι κάτοχος ακαδημαϊκής ταυτότητας σε ισχύ και να είναι κάτοχος ΑΦΜ. Ο φοιτητής ή ο γονέας  πρέπει πρώτα να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2020. Σε αντίθετη περίπτωση η αίτησή σας θα απορριφθεί αυτόματα με την υποβολή της. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση συζύγων οι οποίοι έχουν υποβάλει χωριστές φορολογικές δηλώσεις, υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος ο ένας μόνο γονέας δικαιούχος του επιδόματος, ο οποίος στη φορολογική του δήλωση θα πρέπει να έχει δηλώσει το σύνολο των τέκνων που τον βαρύνουν (εξαρτώμενα μέλη) ώστε να διαμορφωθεί σωστά το οικονομικό κριτήριο. Γ

Τέλος στις τρίμηνες παρατάσεις για ΚΕΑ και ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ.

  Δεν θα υπάρξουν άλλες τρίμηνες παρατάσεις για το ΚΕΑ(ΕΕΕ) και για το ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ενδεικτικά, όσοι είχαν για τελευταία φορά εγκεκριμένη αίτηση τον Μάη,τον Ιούνη, τον Ιούλη και τον Αύγουστο  του 2020 κι έκαναν χρήση της παράτασης ,εχουν ήδη πάρει εκτός την αρχική εξάμηνη ισχύ κι άλλες δυο τρίμηνες παρατάσεις (6+6=12)  και μέσα στους μήνες  Μάη,Ιούνη,Ιούλη και Αύγουστο  του 2021 αντίστοιχα πρέπει να επανυποβάλλουν αίτηση/ανανέωση.... Όσοι είχαν για τελευταία φορά εγκεκριμένη αίτηση Σεπτέμβρη και Οκτώβρη του 2020,έχουν ήδη πάρει εκτός από την αρχική εξάμηνη ισχύ κι άλλη μία τρίμηνη παράταση (6+3=9) και πρέπει να επανυποβάλλουν αίτηση/ανανέωση τον Ιούνη και τον Ιούλη του 2021 αντίστοιχα.... Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας.